Category Archives: Tweeënberg

Albert Egges kwaamp ee’m kiek’n op de Oer’n

In september 1931 stond de opgraving van de twee grafheuvels en een urnenveld in en bij de Tweeënberg (zie afbeelding 3) op de Oeren bij de kluft Soerte onder leiding van de oudheidkundige dr. Albert Egges van Giffen. Hij was toen nog geen professor in de oudheidkunde.

Let bij afbeelding 1 vooral ook op de automobiel achter de afgegraven grafheuvel. Het zou best eens zo kunnen zijn dat deze automobiel toebehoorde aan dr. Albert Egges van Giffen, Hij werd weliswaar ut Spittertie genoemd, maar dat zal figuurlijk zijn bedoeld, want de doctor heeft bij zijn ‘eigen’ opgravingen nog nooit een spade in de grond gestoken. Daar had hij zijn arbeiders voor.

De druk bezette doctor was vooral bezig zich met zijn automobiel van de ene plek naar de andere plek te haasten, van de ene opgraving naar de andere opgraving te racen. De doctor in de oudheidkunde had altijd haast. Lees vooral het bericht De pufesser lig in de Baargakkers an de Grönnegerweg.

Let bij afbeelding 1 ook op de vlak bij de Tweeënberg staande woning. De foto zal op een maandag wasdag zijn gemaakt, want bij de woning hangt de wasse an de liende. De redactie van ut Deevers Archief is nog aan het puzzelen welke woning (welk adres ?) het betreft en wie daar in 1931 woonden. Betreft het de keuterij De Kaamp ? Wellicht kan een zeer gewaardeerde bezoeker van ut Deevers Archief hem daarbij helpen.

Afbeelding 1
De foto (met volgnummer 1931 – 0107) is gemaakt in september 1931 tijdens de opgraving van twee grafheuvels en een urnenveld in de Tweeënberg op de Oeren bij de kluft Soerte.
Op de foto is de westelijke grafheuvel, met in het midden de versierde urn met lijkbrandresten, behorende bij de laatste periode (uit de ijzertijd) (vondst nr. 20), te zien vanuit het oostzuidoosten.

Afbeelding 2
De foto (met volgnummer 1931 – 0120) is gemaakt in september 1931 tijdens de opgraving van twee grafheuvels en een urnenveld in de Tweeënberg op de Oeren bij de kluft Soerte.
Op de foto is het oostelijkste gedeelte van de opgraving met een grote urn in een duidelijk zichtbare kringgreppel (vondst nr. 29), te zien vanuit het zuidwesten.

De zeer gewaardeerde bezoeker van ut Deevers Archief, die nog steeds een verstokte liefhebber van afbeeldingen op papier is, kan afbeelding 1 ook ten zeerste in nogal bijgesneden vorm bewonderen op bladzijde 22 van het boek Fragmenten uit het verleden van de vroegere gemeente Diever van de Historische Vereniging Vroegere Gemeente Diever, zeg maar de heemkunduge vurening uut Deever. Maar ja, dan moet je wel in het bezit van dat kilo’s zware papieren boek zijn of dat papieren boek bij iemand in kunnen zien.

De zeer gewaardeerde bezoeker van ut Deevers Archief, die nog steeds een verstokte liefhebber van afbeeldingen op papier is, kan afbeelding 2 ook ten zeerste in nogal bijgesneden vorm bewonderen op bladzijde 21 van het boek Fragmenten uit het verleden van de vroegere gemeente Diever van de Historische Vereniging Vroegere Gemeente Diever, zeg maar de heemkunduge vurening uut Deever. Maar ja, dan moet je wel in het bezit van dat kilo’s zware papieren boek zijn of dat papieren boek bij iemand in kunnen zien.

Afbeelding 1 – (© Rijksuniversiteit Groningen – Groninger Instituut voor Archeologie)

Afbeelding 2 – (© Rijksuniversiteit Groningen – Groninger Instituut voor Archeologie)

Afbeelding 3
Detail van de topografische kaart uit 1925.

Posted in Albert Egges van Giffen, Oudheidkunde, Tweeënberg | Leave a comment

Veer arbeiders ontdekt’n ut urn’nveld op de Oeren

Het tijdschrift ‘De Zaan’, geïllustreerd weekblad voor Zaan- en Waterland, publiceerde op 23 maart 1927 twee foto’s met betrekking tot het vinden van zes urnen tijdens ontginningswerkzaamheden op de Oeren, een stuk woeste grond tussen Deever en Wapse. Zie afbeelding 1

De tekst bij de foto’s in het tijdschrift ‘De Zaan’ luidt als volgt:
Herinneringen uit den grond – In den Drentschen bodem worden herhaaldelijk urnen gevonden. Een dezer dagen vonden de heeren H. Koopman, D. Kuiper, J. Veldhuizen en J. Bolding er ook weer, terwijl zij te Wapse grondwerk verrichtten. Op de rechter foto ziet men deze belangrijke oudheidkundige vondsten fraai afgebeeld. In de urn links zijn nog duidelijke overblijfselen van beenderen enzovoort zichtbaar.

De zeer gewaardeerde bezoeker van ut Deevers Archief, die nog steeds een verstokte liefhebber van afbeeldingen op papier is, kan afbeelding 1 met bijbehorende tekst ook ten zeerste bewonderen op bladzijde 20 van het boek Fragmenten uit het verleden van de vroegere gemeente Diever van de Historische Vereniging Vroegere Gemeente Diever, zeg maar de heemkunduge vurening uut Deever. Maar ja, dan moet je wel in het bezit van dat kilo’s zware papieren boek zijn of dat papieren boek bij iemand in kunnen zien.

In het Nieuwsblad van het Noorden van 13 maart 1927 verscheen het volgende bericht over deze vondst. Zie afbeelding 2.
Diever, 11 maart.

Terwijl eenige arbeiders in het vroegere ‘Soldatenkamp’ tusschen Diever en Wapse aan het slootgraven waren, stootten ze plotseling op eenige urnen. De eerste, die voor den dag werd gehaald werd, was juist midden door gestoken. Dit was een zeer groote met een middellijn van ongeveer 35 cm. Spoedig bleek dat er nog meer urnen in den grond verborgen zaten. In ’t geheel werden zes uitgegraven, zoodat het vermoeden is gewettigd dat men hier een heel urnenveld heeft ontdekt.
Vier urnen, van verschillende grootte, zijn geheel gaaf en mooi heel gebleven. Ze berusten thans bij den onderwijzer Onstee te Wapse. Bij onderzoek naar den inhoud kwam -nadat het zand was verwijderd- een hoopje as te voorschijn. Ook werden er nog beenderen in gevonden, waarvan duidelijk eenige ribben en een schoudergewricht te onderscheiden waren. Het terrein, waar een en ander gevonden is, vormt eenigszins een verhooging bij de omliggende gronden vergeleken.

De zeer gewaardeerde bezoeker van ut Deevers Archief, die nog steeds een verstokte liefhebber van het lezen van teksten op papier is, kan het krantenbericht (afbeelding 2) ook ten zeerste lezen op bladzijde 20 van het boek Fragmenten uit het verleden van de vroegere gemeente Diever van de Historische Vereniging Vroegere Gemeente Diever, zeg maar de heemkunduge vurening uut Deever. Maar ja, dan moet je wel in het bezit van dat kilo’s zware papieren boek zijn of dat papieren boek bij iemand in kunnen zien.

Afbeelding 1

Afbeelding 2

Posted in de Kaamp op de Oeren, Oudheidkunde, Tweeënberg, Wapse | Leave a comment

De soldoat’nkaamp hef op un urn’nveld estoane

Bijgaand afgebeelde ansichtkaart van de soldatenkaamp op de Oeren tussen Kalteren en Soerte is op 20 september 1906 verstuurd aan mejuffrouw J. Bakker per adres mejuffrouw F. Molenaar in Koudum in Friesland. Het is de redactie van ut Deevers Archief niet gelukt de naam van de afzender te ontcijferen. Maar wie van de zeer gewaardeerde bezoeker van ut Deevers Archief kan dit wel ?
De hier afgebeelde ansichtkaart werd verkocht door bakker Marinus Dijkstra in Wapse. De foto voor deze ansichtkaart is wellicht gemaakt in 1905, toen het kamp voor de eerste keer op het heideveld met de naam de Oeren stond.
Op de ansichtkaart zijn op de achtergrond de tenten van het soldatenkamp te zien. De twee zichtbare hokjes aan de rechterkant zijn soldatenlatrines. Aan de rechterkant is ook de nationale vlag te zien.
De soldatenkamp stond op twee baargies. De op de hier afgebeelde ansichtkaart zichtbare saandweg liep tussen de twee baargies door en werd daarom Tweeënberg genoemd. Bij opgravingen bleek later dat de twee baargies een urnenveld bedekten.
De redactie verwijst voor meer informatie met name naar het bericht De soldoat’nkaamp op ut heideveld De Oer’n.


Posted in Ansigtkoate, de Kaamp op de Oeren, Tweeënberg, Wapse | Leave a comment